Botulisme Hond: Symptomen & Behandeling

botulisme hond verlamd
Geschreven door:
Milou De Vries
21 augustus 2021

Botulistme bij honden, raak niet in paniek en lees dit artikel rustig door. Botulisme wordt veroorzaakt door hetzelfde gif dat wordt gebruikt in een Botox-procedure.

Het gif in het lichaam van het dier blokkeert signalen die van hun zenuw naar hun spier gaan. Als ze er te veel van eten, raken ze verlamd en kunnen ze niet meer bewegen. 

Honden worden vaak besmet door het eten van vis of watervogels die zijn gestorven aan botulisme. Een andere manier is door met botulisme besmet water te drinken.

botulisme watervogel

Wat is botulisme?

Botulisme is een verlammingsziekte die wordt veroorzaakt door het zenuwtoxine botuline. Botulinumtoxine is een neurotoxine geproduceerd door Clostridium botulinum dat een levensbedreigende slappe verlamming kan veroorzaken.

Botulisme is dus een ernstige en soms dodelijke vorm van voedselvergiftiging. Het botulinumtoxine wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum, die in grond, water en zelfs in dieren kan worden aangetroffen.

De ziekte veroorzaakt door het toxine kan spieren verlammen en leiden tot ademhalingsfalen.

De meeste gevallen van botulisme bij honden worden veroorzaakt door het eten van dode dieren of besmet rauw vlees. Clostridium botulinum dat groeit in/op vlees kan het botulinumtoxine afgeven aan zijn omgeving, waardoor het toxine kan worden ingeslikt door honden die het besmette vlees eten.

Botulisme is wanneer u besmet raakt met botulinumtoxine, een stof die wordt gemaakt door de Clostridium Botulinum-bacterie.

Wanneer honden besmet vlees eten, wordt het toxine via de darmen opgenomen en komt het in de bloedbaan terecht. Het toxine bindt zich vervolgens aan zenuwcellen over het hele lichaam, waardoor verlamming kan ontstaat.

Botulisme symptomen bij honden

De eerste symptomen van botulisme zijn meestal zichtbaar na een halve dag tot drie dagen. Het kan 2 tot 8 dagen duren voordat de problemen hun maximum hebben bereikt

 • Misselijkheid en overgeven

 • Spierslapte, verlamming

 • Moeite hebben met poepen en plassen

 • Uitdroging

 • Moeite met ademen

 • Diarree

 • Moeheid, frutloos en zwakke hond

 • Stijf lopen of moeilijk lopen

zo ziet botulisme er uit

Komt Botulisme veel voor en wat is de link met stilstaand water?

Paarden, koeien en mensen zijn vatbaarder voor deze bodulisme aandoening dan honden. Ook herstellen honden vaak veel beter dan andere dieren. Betreft het water, botulisme komt vaker voor bij stilstaand water en ondiepwater, waar kadavers van watervogels of andere gedierte liggen.

Honden zijn niet erg gevoelig voor botulisme. De ziekte komt maar een paar keer per jaar voor. Bij katten is de ziekte nog zeldzamer, wat best gek is wand die eten over het algemeen meer vis, ze zijn er alleen nog minder vatbaar voor. 

Diagnose van Botulisme bij de hond

De diagnose botulisme komt over het algemeen uit een lichamelijk onderzoek van uw huisdier en het verhaal van de eigenaar over wat er is gebeurd.

 • De hond lijdt aan spierzwakte of verlamming.

 • De reflexen (zoals op vingerknippen) zijn afwezig.

 • Het gevoel van de hond was onveranderd.

 • Dieren met botulisme hebben geen koorts

De symptomen van de ziekte van Morvan zijn ook vergelijkbaar met polyradiculoneuropathie. Deze ziekte kan worden verward met myasthenia gravis.

botulisme eend waterkant

Behandeling van botulisme bij de hond

Als uw hond een vis of eend heeft gegeten, maar nog geen symptomen heeft vertoond, dan zijn er een paar snelle stappen die u kunt nemen om het risico op het gif (indien aanwezig) te verkleinen. Deze omvatten het opwekken van braken, het spoelen van de maag met water en het geven van Norit in combinatie met een laxeer medicijn.

Zieke honden moeten worden verzorgd totdat ze weer kunnen slikken en drinken. Doorligwonden moeten worden voorkomen, dus we moeten ze zo rangschikken dat vocht kan worden afgevoerd. Om uitdroging te voorkomen, moet een infuus worden toegediend. De behandeling voor botulisme is dus prima. De botulisme bacterie hoeft niet altijd hard toe te slaan.

Prognose van Botulisme bij de hond

De meeste honden hetstellen gewoon door de juiste zorg, dus maak u nog niet direct zorgen. Als uw hond maar een kleine hoeveelheid gif heeft gedronken, moet hij over het algemeen binnen 2-2,5 weken herstellen. De kans op herstel van deze gifte stof is dus heel groot.

Zieke dieren prima beter word van botulisme toxine. De prognose verandert echter als ze meer gif binnenkrijgen en als dat zo is, hangt het af van hoeveel ze aten. Geef ze in dit geval gewoon vaker vocht totdat het braken stopt en voer dan geleidelijk opnieuw voedsel in. Als u nog andere zorgen heeft, kunt u ons bellen 

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down