Hond Klappertand: Oorzaken & En Wat Kun Je Doen?

hond klappertand
Geschreven door:
Milou De Vries
2 september 2021

Het klapperen van de tanden bij honden is een vreemd gedrag dat nogal ongebruikelijk lijkt als je het niet hebt meegemaakt. De hond klappert met zijn tanden, bijna als iemand die rilt en koud is.

Honden kletsen meestal niet omdat ze het koud hebben, maar omdat ze iets interessants hebben geroken of opgewonden zijn. Ze kunnen echter ook kletsen als ze bang zijn of pijn hebben.

tanden van een hond klappertand

Waarom klapperen honden met hun tanden?

Zoals met de meeste dingen die honden doen, heeft klappertanden in feite een doel. Om erachter te komen waarom honden met hun tanden klapperen, moeten we eerst kijken naar de organen die zich in hun snuit bevinden.

Klappertanden door interessante geuren

Een van de onderscheidende kenmerken van de hond is het vomeronasale orgaan. Wanneer een hond lucht inademt, wordt deze door het orgaan van Jacobsen geleid, waardoor honden de geuren om hen heen beter kunnen interpreteren.

Voor honden dient het vomeronasale orgaan echter niet alleen om geuren te identificeren waarvan we ons bewust zijn. Het helpt vooral bij het ontcijferen van feromonen

Honden hebben een speciaal orgaan, een "vomeronasaal orgaan", waarmee ze geuren en feromonen kunnen waarnemen. Het is verborgen in de neus en is verbonden met zenuwen die helemaal naar onze hersenen leiden. Om te snuiven, slepen honden lucht vanuit de mond in de neus en duwen deze over dit kleine, sponsachtige stukje weefsel in hun neus

Communicatie is een belangrijk onderdeel van het leven. Er zijn veel manieren om te communiceren, maar feromonen zijn misschien wel de meest interessante van allemaal. Ze hebben geen echte geur, maar communiceren door verschillende chemicaliën af te geven via hun moleculaire structuur.

Uw hond laat waarschijnlijk chemische tekens achter die kunnen worden geroken en beoordeeld door andere honden. Om ze beter te kunnen ruiken en beoordelen, kan uw hond gaan blaffen of andere geluiden maken.

Uw hond kan geuren en feromonen "proeven" zonder zijn mond te openen. Hij doet dit door te snuiven en vervolgens met zijn tanden te klappen.

Wanneer een reu een interessante geur ruikt, kunnen ze met hun tanden klapperen. Dit komt het meest voor bij intacte mannen en ze doen dit om dominantie over het territorium te vestigen en een partner te vinden - een loopse teef!

Wanneer ze echter aan een gebied snuffelen, kletsen honden meestal in afwachting. Als hondenbezitter merkt u misschien dat uw pup met zijn tanden klappert wanneer hij tijdens een wandeling aan een interessante plek snuffelt. Honden kunnen ook aan je broekspijp ruiken en op dezelfde manier reageren als je thuiskomt en naar een andere hond ruikt.

Honden zijn zeer gevoelig voor geuren, dus u kunt in bepaalde situaties overmatig kwijlen. Bijvoorbeeld wanneer reuen de geur van een loops vrouwtje ruiken of wanneer ze voelen dat een andere hond kwijlt.

Als je reu constant wordt afgeleid door vrouwelijke honden en je wilt dat hij zich concentreert op het oversteken van de omtrek, geef hem dan Provarium Breeding of Green Ox. Dit supplement bevat monnikspeper, een plant die de seksuele functie verbetert.

Klappertanden door opwinding

Als je hond met zijn tanden klappert en op dat moment niet op een specifieke plek snuffelt of gesnuffeld heeft, doet hij dit waarschijnlijk om een andere reden. Het is meestal vrij duidelijk wanneer een hond met zijn tanden klappert omdat hij intens aan iets ruikt, vergeleken met wanneer hij in een andere context met zijn tanden klappert.

Een van de redenen dat een hond met zijn tanden kan klapperen is opwinding. Net zoals mensen, kunnen honden rillen van opwinding of zenuwen. Ditzelfde soort gevoel kan ervoor zorgen dat een hond van opwinding klappertandt.

Dit gedrag doet zich vaak voor vlak voordat je een bal gooit, of wanneer je op het punt staat je hond te voeren en ze super opgewonden zijn over het vooruitzicht van iets lekkers.

Veel honden happen ook in de lucht als ze opgewonden zijn, wat verrassend en zorgwekkend kan klinken voor de nietsvermoedende persoon.

Klappertanden door stress of angst

Honden hebben hun eigen versie van stress, wat kan leiden tot nervositeit, angst en al het andere. Sommige mensen zouden het 'klappende tanden' noemen.

U kunt zien of uw hond kletst van angst of opwinding door naar hun lichaamstaal te kijken.

Een angstige hond zal waarschijnlijk ook gapen, rillen, zijn lippen likken, zichzelf klein proberen te maken of zich verstoppen. Opgewonden honden hebben vaak puntige oren en een zachte mond. Ze tonen ook veerkrachtige en trotse lichaamstaal.

Door lichaamstaal in het algemeen te begrijpen, kunt u beter beoordelen wat uw hond voelt in vergelijking met het focussen op één specifiek aspect van zijn/haar uitdrukking.

Als uw hond angstig of nerveus is, kan Sensipharm's Feelings Control-supplement helpen om hem te kalmeren. Trainen is ook erg belangrijk, maar het gebruik van traktaties of andere dingen die voor uw hond herkenbaar zijn, maakt ze gemakkelijker te trainen.

Klappertanden door kou of koorts

Sommige honden klapperen met hun tanden als ze schudden. Dit gebeurt meestal terwijl hun hele lichaam trilt, in plaats van alleen met geïsoleerde spiersamentrekkingen.

U kunt een thermometer gebruiken om de temperatuur van uw hond te meten. Een normale temperatuur voor honden is van 38°C tot 39°C. Als je geen thermometer bij de hand hebt, kun je ook je handen gebruiken. Als uw hond ongecontroleerd rilt of zich ongewoon warm gedraagt, is hij waarschijnlijk onderkoeld of koortsig.

Orale pijn en klappertanden

Gezondheidsproblemen, vooral die waarbij de mond is aangetast, kunnen ervoor zorgen dat uw hond meer gaat kletsen.

Als uw hond bijvoorbeeld pijn in zijn mond heeft, kan hij of zij kletsen om met zijn ongemak om te gaan.

De mond van een hond kan een aantal problemen bevatten - van tandvleesaandoeningen en gebroken tanden tot blootliggende zenuwen en pijnlijke aandoeningen zoals hersenverlamming.

Honden met orale ongemakken kunnen ook slechter op hun voedsel kauwen, minder enthousiasme tonen bij het spelen met speelgoed, niet willen dat hun hoofd aangeraakt wordt en overmatig kwijlen. U kunt het misschien zien door vieze geuren of afscheidingen op te merken.

Het gebit van uw hond moet regelmatig door de dierenarts worden gecontroleerd. Honden hebben gebitsreiniging nodig onder narcose en röntgenfoto's, om verborgen problemen op te sporen, tanden schoon te maken en elk detail te controleren.

U kunt ook de tanden van uw hond poetsen om een goede mondhygiëne te behouden en het risico op gebitsproblemen in de toekomst te verminderen.

Het is nuttig om uw hond te leren begrijpen dat zijn mond wordt vastgehouden, zodat u zijn gebit regelmatiger kunt controleren. Dit zal u helpen eventuele breuken in de tanden of tekenen van ziekte te herkennen voordat het iets veel ergers wordt.

tanden klapperen hond dierenarts

Klappertanden door neurologische problemen

Wanneer tanden klapperen, kan dit een teken zijn van een ernstige neurologische aandoening. Maar ook als u andere symptomen heeft. Deze kunnen gezichtsverlamming, hangende oogleden en ogen die naar de grond staren zijn.

Honden met epilepsie bijvoorbeeld, kletsen vaak tijdens een aanval. Meestal is een epileptische aanval gemakkelijk te herkennen bij een hond als ze ook duidelijke geluiden maken. Dit gebeurt meestal alleen als het dier het bewustzijn verliest.

Hoe weet je waarom je hond met zijn tanden klappert?

Het is normaal dat honden klapperen met hun tanden tijdens het eten, maar je kunt ook hun lichaamstaal en omgeving gebruiken om te zien of er iets anders is. Ze kunnen nerveus of boos zijn, of ze kunnen gewoon honger hebben.

Je hond doet zijn werk. Het snuffelt naar mogelijke bedreigingen en het vertelt je of iets gevaarlijk kan zijn vanwege het klapperen van de tanden.

Dit is een veel voorkomende eigenschap bij honden die blijken te kauwen van opwinding. Als dit vaak gebeurt, is het de moeite waard om de oorzaak van de stress of angst op te sporen. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om hiermee om te gaan voordat ze een probleem worden.

Als uw hond alleen maar kwebbelt vanwege een gezondheidsprobleem, zijn er meestal andere symptomen aanwezig. Hier zijn enkele dingen die u moet meten wanneer u symptomen opmerkt.

Klapperende tanden bij honden worden vaak in verband gebracht met geuren. U moet altijd de lichaamstaal van uw hond observeren om de oorzaak van dit gedrag te achterhalen. Als je eenmaal weet wat het is, kun je eraan werken om dat gedrag zo nodig te veranderen.

Als uw hond symptomen van kiespijn vertoont, is het altijd het beste om de mond te laten controleren door een dierenarts. Vaak zijn er andere symptomen aanwezig, zoals een vieze geur of voorzichtig of weinig eten.

Neurologische problemen kunnen vaak onopgemerkt blijven. Een hond kan bijvoorbeeld epileptische aanvallen krijgen waarbij hij alleen wat vreemd gedrag vertoont, zoals trekken aan één poot of hoofdbewegingen.

Als uw hond kletst en u denkt dat het een ziekte is, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts voor een controle. Wanneer je hond pijn heeft kun je het beste direct naar de dierenarts gaan. Ookk bij een eplileptische aanval kan je het beste naar een dierenarts gaan, vooral bij oudere honden en jongere honden. De dieren arts kan bij pijn, pijnstilling voor honden voorschrijven. Bij epilepsie is het de vorm van epilepsie, bij voorbeeld primaire epilepsie of partiële aanvallen of secundaire epilepsie. Dit kan eveneens de dieren arts vaststellen.

 Andere minder voorkomende redenen van kappertanden hond

Klapperen van de tanden door de geur van andere honden kan ook gepaard gaan met overmatig kwijlen, vooral als een intacte reu anticipeert op de geur van een loops teefje.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down