Hond Spuugt Gal: Oorzaken & Wat Kun Je Doen

hond ziek spuugt gal
Geschreven door:
Milou De Vries
5 september 2021

Waarom is mijn hond aan het braken en spuugt hij gal?

hond spuugt gal, raak niet in paniek we gaan in dit artikel precies uitleggen wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn. Om elke aandoening met succes te behandelen, is het belangrijk om eerst de oorzaak van het probleem te identificeren.

Een brakende hond kan verschillende aanwijzingen hebben, zoals de kleur, frequentie en consistentie van ontlasting wanneer ze overgeven. Dus als je hond geel overgeeft, is dat je eerste aanwijzing: de kleur. Voor elk ander type braaksel is het helder of groenachtig. Over het algemeen is het zo dat de wanneer de hond ouder is dit vaker voor kan komen.

Hond overgeven geel van kleur

Gele kleur / gele vloeistof = Hond braakt gal.Simpel gezegd, wanneer uw hond gele gal braakt, betekent dit dat ze gal worden uitgestoten. Gal is een natuurlijke spijsverteringsvloeistof die door de lever wordt geproduceerd.

Gal gaat door de galblaas en komt de dunne darm binnen tijdens de spijsvertering. Tegelijkertijd helpt gal bij de afbraak van voedsel en stuurt het voedingsstoffen naar het hele lichaam die goed kunnen worden gebruikt.

Braken van gele gal kan vaak als schuim naar buiten komen, of het kan dikker en geler zijn.

Wanneer de gele gal het braaksel van uw hond is, zijn er een paar redenen of oorzaken voor. We zullen dit in het volgende deel van het artikel bespreken. Ook kan gele braak met maagzuur erg stinken.

tanden van een hond klappertand

Hond spuugt gal vloeistof de mogelijke redenen

De oorzaken van braken zijn niet altijd even makkelijk aan te wijzen. Er zijn meerdere redenen denkbaar waarom uw hond gal spuugt! Daarom hebben wij de alle mogelijke redenen in kaart gebracht zodat u de oorzaak van het gal spugen / overgeven kan. De mogelijk oorzaak van braken haan we nu behandelen, denkt u dat het echt flink mis is. Neem dan direct contact op met een dierenarts en lees dit artikel later verder.

Lege maag

Als uw hond langere tijd niet heeft gegeten, kan de gal het maagslijmvlies gaan irriteren. Deze irritatie zorgt ervoor dat ze soms moeten braken en kan het biliaire braken-syndroom worden genoemd. Als een lege maag de schuld is, zal het braaksel geel zijn.

Een nuchtere maag, kan dit dus geel slijm veroorzaken. wanneer je hond regelmatig te weinig eten krijgt. Zorg voor minimaal meerdere keren per dag anders word de hond ziek. Honden met een gevoelige maag kunnen slecht tegen een honden maad leeg.

Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, soms is een hond ook ziek en heeft hij geen stek en dus is mijn maag leeg. Wanneer hij dan moet overgeven komt er doorzichtig slijm geel van kleur. Het is van groot belang dat u de hond dan eerst laat uitzieken. 

Echter wanneer u hond veel vaker een lege maag heeft en uw dagelijks eetproblemen bij honden constateerd raad ik u aan toch een dierenarts te raadplagen. Het kan namelijk ookk zijn dat er een onderliggende ziekte aanwezig is of een voedselallergie bij honden of iets simpels als last van zijn tanden. Vooral bij de gevoelige hond is het verstandig langs de dieren arts te gedaan.

hond heeft te lang lege maakt en spuugt gal

Voedselallergieën

Braken bij honden wordt vaak veroorzaakt door de introductie van een voedselallergeen, en enkele van de meest voorkomende allergenen zijn:

 • Zuivel

 • Rundvlees

 • Tarwe

 • Ei

 • Maïs

 • Lamsvlees

 • Konijn

 • Varkensvlees

 • Vis

 • Soja

Wanneer u het dieet van uw hond verandert, let dan op hun eetgewoonten. Als ze kort daarna overgeven of last hebben van maagklachten, kan dat komen door de verandering van voedsel.

Honden kunnen plotseling allergieën ontwikkelen voor voedsel dat ze al jaren eten. Dit zal meestal binnen één tot vijf jaar gebeuren, maar veranderingen in het milieu zijn ook een factor. Ook kan de hond hier dunne ontlasting van krijgen.

Wanneer dat het geval is zorg dan dat uw hond voldoende dients, vooral als het grote hoeveelheden betreft. Darmproblemen bij honden of hond diarree kan erg lastig zijn, maar reageer uw frustraties nooit af op de hond wanneer hij ziek is.

verkeerd eten hond

Uw hond eet te veel gras

Als uw hond gras eet, heeft hij de neiging later geel te kotsen. Ze zijn nieuwsgierig naar hun omgeving en zullen dus zeker delen ervan uitproberen.

Als je aan het wandelen of in het hondenpark bent, probeer je hond dan weg te houden van al het eten in de buurt. Je moet echter voorzichtig zijn als je pup graag baantjes trekt rond de onbeperkte saladebar die in ieders tuin staat.

Het toevoegen van gras aan het dieet van uw hond kan een teken zijn dat hij niet genoeg voedingsstoffen uit zijn normale voeding krijgt.

hond eet vers gras en spuugt gal

Hitteslag en wagenziekte

Bovendien kunnen overmatige hitte en uitdroging leiden tot braken voor een hond. Bij warm weer is het essentieel om ze koel en gehydrateerd te houden om dit te voorkomen. Uw huisdier in de auto achterlaten kan extreem gevaarlijk zijn, dus een van de dingen die u kunt doen, is het mee te nemen naar de winkel.

Evenals mensen kunnen honden auto- of reisziekte ervaren. Dit komt vaak vaker voor als de hond een lege maag heeft. Als uw pup af en toe in de auto overgeeft, probeer dan deze tips om reisziekte bij honden te behandelen

hond is auto ziek misselijk

Wanneer Braken bij de hond een symptoom is van iets anders

Vaker wordt geel braaksel bij honden veroorzaakt door een ongevaarlijke maagklachten. Ernstigere gezondheidsproblemen kunnen echter een reden tot bezorgdheid zijn en misschien wilt u uw pup naar een dierenarts brengen.

Met andere woorden, het hondenkots is misschien niet noodzakelijk een belangrijke indicator van wat er aan de hand is. In plaats daarvan kan het een bijwerking zijn van iets anders. Daarom is het essentieel om ook op signalen van andere symptomen te letten.

Pancreatitis

Een andere oorzaak van geel braken is pancreatitis. Dit gebeurt meestal wanneer een hond te veel vet of vet voedsel consumeert. Als dit het geval is, zal ongeveer één tot vijf dagen daarna geel braken optreden

Bovendien wordt de alvleesklierontsteking gekenmerkt door extra symptomen van diarree en extreme buikpijn.

Maagdarmproblemen

Als u overmatig geel braaksel ervaart, kan dit ook een symptoom zijn van ernstige maagproblemen. Samen met andere symptomen kan geel braken een indicatie zijn van darmparasieten, maagzweren, inflammatoire darmziekte (IBD), leverziekte of bepaalde vormen van kanker.

Houd er rekening mee dat deze diagnoses alleen kunnen worden geïdentificeerd als ze gepaard gaan met andere symptomen, zoals geel braaksel. Als:

 • Verlies van eetlust

 • Diarree (mogelijk bloedig)

 • Lethargie

 • Depressie

 • Abrupte veranderingen in het gedrag van uw hond

 • Bloed braken

 • Uitdroging

 • Vergeling van de huid, het tandvlees of de ogen

 • Gewichtsverlies

Als uw hond een van de onderstaande symptomen vertoont, bezoek dan onmiddellijk een dierenarts voor meer informatie over hun toestand:

Verstopping van de darmen

Soms kan het gele braaksel van honden wijzen op iets anders dan het eten van brokken. Pica is een aandoening waarbij honden een onbeheersbare drang hebben om specifieke stoffen te consumeren die geen voedsel zijn, inclusief ijs. Je kunt allerlei rare dingen op de baai vinden, waaronder sokken, zilverwerk, stenen en nog veel meer.

Honden vinden deze voedingsmiddelen meestal erg smakelijk. Sommige honden kunnen het echter niet verteren, wat kan resulteren in een obstructie die mogelijk met een operatie moet worden behandeld.

hond spuugt gal zieke hond

Wat kun je doen bij het braken van de hond

Om uw hond te behandelen, zou de eerste stap zijn om een dierenarts te raadplegen voor meer informatie.

Als uw kind af en toe moet overgeven, probeer dan wat huismiddeltjes voordat u het naar de dokter brengt. Eet bijvoorbeeld bananen voor rustgevende verlichting.

Voeding

Wanneer het vaker voorkomt dat uw hond gal spuugt kan het ook de voeding zijn, het is daarom goed om u zelf te verdiepen in de voeding. Het is namelijk belangrijk dat uw hond de juiste voeding, de geschikte voeding krijgt. Het kan best zijn dat uw huidige voeding of oude voeding het goed deed bij de hond maar deze toch aan vervanging toe is.

Expirmenteer daaom met nieuwe voeding. Een aantal voorbeelden van verschillende voedingen voor honden zijn:

 • Allergene voeding
 • Droge voeding
 • Pup voeding
 • Krokante brok
 • grote brok

LET OP: Geeft uw hond geen rauw vlees of andere lappen vlees, een snee brood. Dit kan namelijk jeuk veroorzaken en een droge huid. Wanneer die te droog wordt kan het zijn dat de hond zijn huid kapot gaat eten. 

Kleine en frequente maaltijden

Uw hond frequenter voeren met kleinere porties is een eenvoudige oplossing om het Belly Buster Bowel Syndroom te voorkomen. Let op: dit betekent niet dat u uw hond vaker moet voeren.

Als uw hond gewoonlijk 2 kopjes voer per dag eet, maar u geeft hem meestal 1 kopje 's ochtends en 1 kopje' s avonds, probeer hem dan vier keer per dag ½ kopje te geven.

Houd het dieet van uw hond in de gaten

Als uw hond moeite heeft om zich aan te passen aan een verandering in het dieet, moet u voorzichtig zijn. Meng het nieuwe voer bijvoorbeeld langzaam door het toe te voegen aan het oude voer. Je kunt het nieuwe voer ook vaker meenemen zodat ze aan de geur wennen.

Zorg voor een veilige omgeving voor uw hond door ervoor te zorgen dat u alle schadelijke chemicaliën in huis verwijdert en alles wat echt lekker is, zoals chocolade, ver weg van waar hij zijn pootjes kan krijgen.

Maak eenvoudig verteerbaar voedsel

Soms is het een goed idee om uw hond na een aanloop met de braaktrein een heel eenvoudig voer te geven. De meeste dierenartsen raden aan om zelf witte rijst en gekookte kip zonder vel voor uw hond te bereiden.

Benadruk de suggestie om zout of kruiden toe te voegen. Je gebruikelijke kookinstinct zegt misschien dat je iets anders moet doen, maar het is belangrijk dat je niet opgeeft. Dit licht verteerbare dieet helpt de maag van uw pup om te herstellen van braken of andere gastro-intestinale problemen.

Voeg na een paar dagen het gebruikelijke hondenvoer opnieuw toe met het kip-rijstmengsel voor een geleidelijk toenemend percentage.

Rehydrateer

Het braken kan uitdroging veroorzaken. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de hond na het braken voldoende water krijgt.

Als uw hond chronisch moet braken, kan uw dierenarts u adviseren om hem op kantoor een vloeistofbehandeling te geven. Dit is meestal snel en eenvoudig, maar kan een intraveneuze injectie vereisen, afhankelijk van hoe ernstig het braken is.

Alvleesklierontsteking

Pancreatitis is een veel voorkomende ziekte bij honden en er is niet veel bekend over de exacte oorzaak. Het produceert meestal spijsverteringsenzymen en hormonen die bedoeld zijn om voedsel te verteren. Maar als er pancreatitis is, zal de hond moeite hebben om goed te eten, diarree en overgeven

Symptomen van acute pancreatitis zijn het duidelijkst, terwijl symptomen van chronische pancreatitis minder vaak voorkomen. Het is altijd verstandig om naar een dierenarts te gaan als uw hond meerdere tekenen heeft van ziek zijn of koorts hebben.

Preventie is de beste behandeling

Heeft uw hond moeite om eten binnen te houden? Als dat zo is, zijn er tal van preventiemethoden. Sommige hiervan zullen beter werken dan andere, afhankelijk van het type braken waaraan uw pup lijdt.

Net als wij mensen hebben honden voedsel en beweging nodig om zich op hun best te voelen. Om uw hond te helpen zich op zijn best te voelen, kunt u overwegen hem hondenvitaminen van hoge kwaliteit te geven of uw hond probiotica te geven.

Wanneer uw hond geel braakt: Laatste gedachten

Hoewel het mogelijk is dat uw hond aan kankergezwellen lijdt, betekent het feit dat hij veel geel braaksel overgeeft dit niet noodzakelijkerwijs.

Maar het is altijd een goed idee om uw pup in de gaten te houden na dergelijke afleveringen. Als ze chronisch braken of andere symptomen ontwikkelen, moet u uw dierenarts raadplegen.

Een manier om je hond te helpen is door hem een knuffel, high five en een gezonde traktatie te geven.

Wanneer moet ik er mee naar de dierenarts?

Zolang een dier blijft drinken en maar één of twee keer braakt, is er meestal geen probleem. Als het dier meerdere keren per week of een dag heeft overgegeven en niet meer wil eten, zou ik direct naar de dierenarts gaan om uitdroging te voorkomen.

Wanneer een dier heftig braakt maar niets lijkt te kunnen produceren, is dat vaak een noodgeval. Hetzelfde geldt wanneer het dier vaak en willekeurig braakt. Dit kan als het dier iets heeft ingeslikt dat zijn darmen belemmert.

Als een dier eenmaal per dag braakt, heeft het op den duur minder energie omdat de voedingsstoffen niet goed worden opgenomen.

Om een temperatuurmeting te krijgen, kunt u een thermometer gebruiken om de temperatuur van de hond te meten. Een normale temperatuur voor een hond ligt tussen de 38-40 graden Celsius. Als het hoger is dan 39,2 graden Celsius.

honden dieren arts

Hoe verloopt de behandeling?

Om erachter te komen wat het braken veroorzaakt, kun je het beste met het dier naar de dierenarts gaan. Afhankelijk van de symptomen en de oorzaak kan hij/zij medicijnen geven die misselijkheid kunnen genezen. Het begint meestal binnen 1 of 2 dagen te werken, dus de symptomen zouden tegen die tijd moeten verdwijnen.

Drinken is belangrijk voor honden, zodat ze niet uitdrogen. Vermijd ijswater - het bevat minder voedingsstoffen. Houd de hoeveelheid water in de gaten die ze drinken en zorg voor constante toegang tot vers water. Om het drinken te stimuleren is het een goed idee om uw hond wat bouillon te geven.

Ze smaken beter en bevatten noodzakelijke zouten waarmee rekening moet worden gehouden. Sommige hondenouders voegen graag zout toe aan het voer van hun huisdier. Het zout zorgt er vervolgens voor dat de hond meer drinkt, waardoor hij beter gehydrateerd wordt.

Het is belangrijk om de hond kleine hoeveelheden voer te laten zien, bijvoorbeeld 4 porties verspreid over de dag. Dit kan elke combinatie zijn, inclusief gekookte kip, rijst, macaroni, wit brood of aardappelen. Het dier moet ook licht verteerbaar voer krijgen, zoals gekookte kip, rijst of plakjes macaroni.

De natte brokken kunnen ook goed gemengd worden in warm water, bijvoorbeeld rijst. De hoeveelheden voer moeten langzaam worden opgevoerd. Gebruik je gekookte rijst als hondenvoer, dan is het rijstkookwater ook geschikt als drank

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down