Hond Trilt: Oorzaken en Behandelingen

Geschreven door:
Milou De Vries
30 juli 2021

Uw hond trilt, maar raak niet direct in paniek! Honden krijgen het koud, net als mensen. Soms is hun vacht niet dik genoeg om ze warm te houden in koude weersomstandigheden.

Als een hond trilt, geef hem dan een deken om hem warm te houden in een veilige omgeving.

Sommige honden reageren op de aanwezigheid van hun baasje met een vreugdevolle opwinding die alleen maar lief en schattig is.

Ze trillen dan van vreugde als duidelijk wordt dat ze binnenkort herenigd zullen worden. Het kan echter ook andere oorzaken hebben die niet zo leuk zijn.

In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over een trillende hond. Als uw hond trilt, kan dit verschillende redenen hebben. Op deze pagina bespreken we waarom sommige honden trillen en wat de mogelijke oorzaken en behandelingen zijn.

Waarom honden trillen mogelijke redenen

Mogelijke oorzaken waarom uw hond trilt

Zoals we al zeiden, betekent een trillende hond niet per se dat er iets mis is. Sommige honden trillen nu eenmaal meer dan anderen. Wanneer uw hond trilt, kan dit frustrerend en zorgwekkend zijn. Is er iets mis?

Het antwoord is niet altijd ja. Natuurlijk, sommige honden trillen omdat ze het te koud hebben. Maar er kan ook iets vervelends aan de hand zijn.

In de meeste gevallen is het gewoon de kou. Er zijn veel redenen waarom uw honden kan trillen. We gaan nu de symtomen, algemene oorzaken en een aantal ernstige oorzaken behandelen.

Kou: Honden hebben het minder snel koud door hun vacht, maar de kleinere honden kunnen het wel makkelijk koud krijgen tijdens koud weer. Trillen is in dit geval heel normaal en er is geen reden tot paniek.

hond in de kou lopen met baasjes

Een warme hondenmand voor thuis kan in dit geval een goede oplossing zijn. Zorg er voor dat de hondenmand niet te groot is, dan kan de hond het als nog koud krijgen. Kijk daarom eens tussen onze grote hondenmanden of kleine hondenmanden.

Honden ziekte: Hondenziekte kan worden veroorzaakt door een virus en veroorzaakt geïrriteerde neus en luchtwegen.

Verder problemen met de darmen en de maag kunnen ook voor trillingen zorgen. De"bijwerkingen" hiervan kan een ontsteking van het hoornvlies zijn, wat kan leiden tot zweren en trillingen.

Een hond die ziek is

Meestal hoeft er niet meteen iets te gebeuren. Het immuunsysteem van uw hond heeft tijd nodig om het virus te bestrijden. Zorg er in deze periode voor dat hij voldoende drinkt en gezond eet.

Misselijkheid: Soms, wanneer een persoon zich misselijk voelt, kan zijn lichaam gaan trillen en dit gebeurt ook bij honden.

Te veel of te snel eten is ook een veelvoorkomende oorzaak van misselijkheid bij honden. Nier- of leverproblemen zijn vaak de oorzaak, maar het kan ook het gevolg zijn van andere gezondheidsproblemen. 

Hoewel misselijkheid vaak vanzelf overgaat, is de kans groot dat het die dag af en toe terug komt. Vermoedt u echter dat uw huisdier iets heeft gegeten dat niet mag?

Iets van buiten bijvoorbeeld. Als uw hond niets eet en nog steeds deze symptomen heeft, moet u uw dierenarts raadplegen. In het ergste geval heeft uw hond mogelijk iets giftigs gegeten.

Ouderdom: Ouderdom kan een hond doen trillen. Een ding dat hierdoor kan gebeuren, is dat de spieren kunnen gaan trillen als ze in rust zijn.

Trillingen van de oude hond kunnen ook pijn veroorzaken en het is altijd goed om in deze gevallen een dierenarts te raadplegen.

oude hond met oude mensen

Epilepsie: Een van de meest verontrustende dingen om te zien bij uw hond is een epileptische aanval. Sommige mensen hebben minder goede herinneringen aan een tijd waarin ze zich in dit soort situaties bevonden.

Het is echter het ergste voor uw hond. Je hond begint ongecontroleerd te trillen.de hond gaat liggen zodat hij niet vaak valt, en kwijlen is normaal als dit gebeurt.

Helaas kunt u op dit moment niet veel doen om dit op te lossen. Als uw hond tekenen van een aanval vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts. Raak ze niet aan en probeer ze niet gerust te stellen wanneer ze angstig of in paniek lijken.

Het aanwezig zijn is op dit moment het belangrijkste. Het is ook de moeite waard om meubels te verplaatsen, zodat uw hond veilig blijft. Het voorkomen van ongevallen.

Vergif: Honden hebben de neiging om alles in hun bek te stoppen. Vaak kan dit geen kwaad als we het hebben over een stok of een speeltje.

Potje met vergif

Als uw hond iets eet dat stress veroorzaakt, kan hij gaan trillen. Chocolade en nicotine lijken misschien onschuldige dingen, maar ze kunnen ernstige gevolgen voor uw hond hebben. Kauwgom of slakkenkorrels kunnen ook aanzienlijke trillingen veroorzaken bij uw hond.

Er zijn veel dingen die de reden kunnen zijn voor het trillen van een hond. Om erachter te komen welke, kun je het beste met je harige vriend naar de dierenarts gaan.

Natuurlijk zijn er ook veel minder voorkomende oorzaken zoals hersenziektes of andere infecties. Als u niet zeker weet of u de trillingen van uw hond in orde zijn, kunt u het beste direct de dierenarts raadplegen.

Angstig: Een hond kan ook bang zijn voor bijvoorbeeld onweer of vuurwerk. Dan heeft het helemaal niks te maken met een zieke hond en is de exacte oorzaak erg makkelijk aan te wijzen.

Ook kan een hond angstig worden wanneer het beestje in eens in een nieuwe omgeving of onprettige omgeving is. Het reactie van zijn lichaam kan dan uiten in angst. De wat angstige hond kan meer stress bij andere honden ontwikkelen en ook dan kan uw hond gaan trillen.

Stress bij honden is tijdelijk, de meeste honden zijn na een paar u wel gewend aan de nieuwe situatie blijkt uit ervaring. Ons advies is om bij de hond aanwezig te zijn, maar hem niet troosten. Dit kan leiden tot signaal bij de hond dat hij aandacht krijgt wanneer hij bang is

Wat moet ik doen als mijn hond trilt?

Trillen en hijgen is een gedragsreactie op opwinding bij honden. Je weet niet wat er aan de hand is en het is onduidelijk of het probleem ernstig is.

Met de hond naar de dierenarts

Een hond die trilt met zijn achterpoot kan te wijten zijn aan vrolijkheid of een ziekte, maar de kans is groter dat dit komt door ouderdom. Dus welke opties heeft u nu? Zelfs als uw hond trilt en lusteloos is, heeft hij misschien een klein medisch onderzoek nodig.

We hebben de mogelijkheden hiervoor besproken, maar dat weet je pas zeker als een dierenarts ernaar kijkt.

Het is nooit te laat om voor uw hond te zorgen. Zelfs als ze oud en zwak zijn, kun je toch meteen naar de dierenarts gaan als u het zekere voor het onzekere wilt nemen.

Dit geldt eigenlijk voor alle gevallen. Raak niet in paniek zodra uw hond begint te trillen. Duurt het schudden langer, heeft uw hond naast het schudden ook een harde maag of valt uw hond door het schudden door de achterpoten? Als u niet zeker weet wat u moet doen, kunt u het beste een dierenarts raadplegen.

Voor trillende honden die het koud hebben of oude honden met pijntje zou u naar een goede hondenmand kunnen kijken. Hondenmanden zijn erg belangrijk voor een hond omdat zei zorgen voor een goede nachtrust.

Voor een oude hond met pijn problemen bestaat er een orthopedische hondenmand.

In geval van twijfel, ook als is het een normale situatie kunt u natuurlijk altijd de dierenarts bellen.

Trillen bij honden is nooit leuk en zeer onprettig voor het dier. De dierenarts kan ik specifieke gevallen duidelijke aanwijzingen geven en feiten over honden, indien u dit wenst.

lockusercartmagnifiercrossmenuchevron-down